![](/media/lib/397/n-skrzep-ffcac638c070c5c69c677afee9a2575b.jpg)
ZNF263 – klucz do masowej produkcji heparyny w laboratoriach
17 kwietnia 2020, 09:57Heparyna to jeden z najczęściej używanych leków. Ten silny antykoagulant zapobiega zakrzepom, ma więc bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie. Heparynę na skalę przemysłową wytwarza się ze śluzówki jelit świń. W 2008 roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych zmarło ponad 80, a uszczerbek na zdrowiu poniosło niemal 800 osób, gdy producentom heparyny dostarczono z Chin podrobione półprodukty do jej wytwarzania.
![](/media/lib/408/n-straczki-i-zboza-624402799c04c872602cc3f273f1fcec.jpg)
Naukowcy: dieta mieszkańców płd. Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna
19 czerwca 2020, 05:53Tylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny – wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).
![](/media/lib/420/n-gigancik-bd0a67f875d4f9efde44e9554e5be8f5.jpg)
By przeżyć zimną andyjską noc, kolibry rekordowo obniżają temperaturę ciała
9 września 2020, 11:01Kolibry żyjące wysoko w peruwiańskich Andach zapadają na noc w torpor. Ich temperatura spada nawet o 33°C. Przy swoim tempie metabolizmu ptaki te muszą jeść niemal nieustannie. Gdy jednak staje się zbyt zimno lub zbyt ciemno na żerowanie, podtrzymywanie normalnej temperatury ciała byłoby zbyt wyczerpujące energetycznie. Zamiast tego kolibry obniżają swoją temperaturę.
![](/media/lib/89/n-grenlandia-60d8a717c6211c1a359c13b971672d1c.jpg)
Pod lodem Grenlandii może płynąć 1000-kilometrowa rzeka
18 listopada 2020, 10:04Modele komputerowe sugerują, że głęboko pod powierzchnią Grenlandii na długości całej podlodowej doliny może płynąć rzeka, która do oceanu uchodzi we Fjordzie Petermanna na północnym wybrzeżu wyspy. Rzeka zasilana jest przez lód topniejący we wnętrzu Grenlandii.
![](/media/lib/301/n-eksperyment-819163907cc5417e081e7e3c2bcac9b9.jpg)
Niewiarygodne źródła informacji wpływają na to, jak oceniamy innych ludzi
16 lutego 2021, 09:51Emocjonalne nagłówki prasowe wpływają na nasz osąd innych ludzi, nawet jeśli uważamy ich źródło za niewiarygodne, stwierdzili neuropsycholodzy z berlińskiego Uniwersytetu Humblodtów.
![](/media/lib/455/n-wrak-c34d342faf8d2e61e83fddbe6fe1757c.jpg)
Odnalezione w Vaxholm wraki to okręty wykorzystane podczas potopu szwedzkiego
17 maja 2021, 11:43Archeolodzy morscy z Vrak - Museum of Wrecks zidentyfikowali wraki, odkryte jesienią 2019 r. w Vaxholm. Okazuje się, że to Apollo i Maria, statki zbudowane w 1648 r. Były one wykorzystywane przez króla Karola X Gustawa do transportu wojsk podczas potopu szwedzkiego. Zatopiono je w Vaxholm w 1677 r.
![© Carin Araujo](/media/lib/2/1171709015_176384-d0aeb73edf2d92f33805fbcf0dccbdaf.jpeg)
Wspomnienia niemowlęce: istnieją czy nie
17 lutego 2007, 10:37Wspomnienia sprzed 3. roku życia praktycznie nie istnieją. Naukowcy nie wiedzą, czemu się tak dzieje. Jedna z teorii głosi, że w okolicach 36. miesiąca następuje gruntowne przeorganizowanie rozrastającego się mózgu, który nie ma potem dostępu do zniszczonych lub zepchniętych do głębszych struktur śladów pamięciowych.
Przeszczep macicy
2 lipca 2006, 15:45W ciągu najbliższych 5 lat kobiety z uszkodzoną lub usuniętą w wyniku histerektomii macicą będą miały szansę na transplantację tego organu. Umożliwi im to urodzenie dziecka.
![](/media/lib/466/n-prerov-2f5a86ccc152d304baffcd12e54e3df3.jpg)
Bóstwa na tronach, ufortyfikowane osady, pochówki i tysiące artefaktów odkryte pod Ołomuńcem
14 sierpnia 2021, 08:43Gdy w 2017 roku archeolodzy rozpoczynali w pobliżu miasta Přerov wykopaliska związane z budową autostrady, nie spodziewali się obfitości zabytków, na jaką natrafili. W ciągu czterech lat znaleźli ponad 4700 artefaktów i 150 miejsc pochówku. Wśród najbardziej interesujących przedmiotów są fragmenty figurek bóstw siedzących na tronie.
![](/media/lib/6/1177583108_828393-56955cee0ce46ba9259af8712fd4c394.jpeg)
Czemu napoje dietetyczne nie smakują jak zwykłe
26 kwietnia 2007, 10:19Dwoje naukowców z University of Illinois, Soo-Yeun Lee oraz Shelly Schmidt, postanowiło znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego dietetyczne napoje gazowane różnią się smakiem od swoich bardziej kalorycznych odpowiedników. Pomóc im w tym miał sztab przeszkolonych kiperów.